Takvask og fjerne mose fra taket
(Inneholder sponsede lenker)
Å fjerne mose fra tak er egentlig ikke veldig vanskelig, det vanskeligste for de fleste er nok å komme til oppå taket, men det finnes hjelpemidler som teleskopstang og også lanser for høytrykkspyler.
Det handler om å
- Drepe mosen
- Spyle av mosen av taket
- Forebygge
Om du har mye mose på taket lønner det seg å bruke noen timer på «manuelt» arbeid før du begynner med kjemikalier og spyling. Da slipper du å bruke så mye kjemikalier og tykke moselag vil også bli til sørpe som du helst ikke vil ha nedi takrenner og avløp og veggen nedenfor blir mindre tilsølt om du fjerner det verste på forhånd.
Nelson Garden har utviklet ett verktøy som de kaller takskrape for fjerning av mose på takstein. Den har fire kanter, to langsider med ulike profiler som passer ulike typer takstein. Dessuten en rett kortside og en «taggete» kortside for å skrape av gjenstridig mose. En overraskende billig sak til langt under 100 lappen, men om du vil slippe å krype rundt på taket trenger du en teleskopstang i tillegg. Men det er snakk om under 500 kroner totalt (med forbehold om prisendringer)
Etter at du har skrapt av og fjernet det grøvste, er det tid for å drepe mosen. Det finnes flere løsninger her. Det går an å drepe mose med helt vanlig klorin og trykksprøyte. Bland den ganske sterk, 5-6 deler vann og en del klorin, og bruk maske eller spray i det minste unna vinden for «klorindamp» er ikke noe særlig hverken for svelg eller lunger.
Noe som koster litt mer, men egentlig ikke mye, er en type grønskefjerner, som denne. Fordelen med den er at den også tar røttene. Mosen blir brun av klorin, men ett middel som er utviklet for formålet er nok mer effektivt i lengden. Har du takshingel vil jeg uansett gått for grønskefjerner det er mer porøst, røttene går dypere og du bør ikke bruke høytrykkspyler
Jeg har nevnt trykksprøyte for å fordele middelet, men om du har høytrykkspyler så får du kjøpt lange «lanser» som du trekker ut, til de største merkene, som du både bruker til å fordele rengjøringsmiddelet og som brukes til å spyle av mosen etter at den er «død». Da får du god rekkevidde. Lansene er ca fire meter og da slipper du å klatre helt opp til mønet for å rekke over alt.
Her er Karcher sin lanse, Nilfiks har en lanse som de kaller «takrenser» og også AVA har lanse
Mosen skal være fuktig, ellers preller det det av så gjør det en tidlig morgen mens det er dugg, eller væt mosen først. Jeg synes det er smart å bruke ett produkt som heter Foam Boost eller lignende til en jobb som dette. Se eksempel på produktet her. Det er rett og slett nøytralt såpeskum som du blander sammen med såpen i skumkanonen til høytrykkspyleren, så legges det ut ett lag med skum. Da oppnår du to ting. Grønskefjerneren får virke lenger før den fordamper og ikke minst, du ser hvor du allerede har sprøytet. Om du ikke bruker skum går det ikke lange tiden før du lurer på, «har jeg sprayet over den ventilen?» Bruker du skum så ser du det.
Og resten av skummet får du bruk for senere. Nesten uansett hva du skal vaske lønner det seg å legge ekstra skum over etter at du har sprayet på såpe, i alle fall når det er varmt i været. Såpen får virke lenger og det blir mindre stress med å spyle rent før det tørker, og som sagt du ser hvor du har lagt på vaskemiddel
Vaske takstein
Så er det å vente til mosen begynner å bli svart, da er det bare spyle den av med høytrykkspyler, eller du kan la det virke ett par måneder og se hva som kommer ned av seg selv. Om du velger å spyle, så skal du ikke bruk mye trykk til dette. 120 bar, god avstand og «bred» stråle er maks på vanlig, uskadd takstein. Shingel/papp tåler ingenting så her ville jeg bare brukt hageslange. Takstein som har begynt å sprekke p.g.a. frost og elde tåler heller ikke allverden og skifer ville jeg også vært forsiktig med. Hold god avstand eller bruk spyleslange
Forebygge mose på tak
Wurth selger kobberbånd som limes på like under mønet, iallefall på nordsiden av huset, kanskje også i øst. Du ser selv hvor du har moseproblemer. Disse skal i teorien ta mosen uten at du behøver å gjøre noe på forhånd, men det lønner seg å begynne på «rent» tak for har du mye mose tar det gjerne 3 til 5 år før kobberbåndene får gjort jobben sin.
Husk at en ventil eller ett takvindu «bryter» vannstrømmen så du må lime en stripe kobberbånd under disse. Husk også om det er mye mose på taket når du setter det på, så må den døde mosen havne ett sted, d.v.s. takrennen. Så sjekk rennen før frosten kommer. Død mose binder vann, og denne «sørpen» utvider seg når det fryser og takrennen kan sprekke.
Apropos kobberbånd. Nelson Garden har også kobberbånd med lim på. Disse er beregnet til å lime på krukker etc. for å holde brunsnegler borte. Disse koster mye mindre enn de som er beregnet for tak, det er snakk om nedi 1/20 del av prisen. Hvor godt de virker eller om de virker aner jeg ikke, det er uprøvd. Bare ett forslag, om du vil prøve finner du dem her
Mer morsomt ekstrautstyr til høytrykkspyler